mahn Photos & Videos

2 weeks ago

Dlm keheningan pagi...🥀 KUIH GULUNG aka KUIH KETAYAP aka KUIH DADAR. Guna segala bahan yg ado dlm fridge maka terhasillah kuih legend. Sejak kecil lagi kuih ini tidak asing bagi kita malah antara yg pemezz 😄 jommm skodeng #resipi Buat stock #intikelapa mcm2 kuih akn menjelma. INTI KELAPA A 2 biji kelapa parut muda dan putih B 2 cawan air 1 cawan gula merah 2 keping nise klate jika ada 1 cawan gula pasir 3 helai daun pandan 1 tsp garam C 2 sudu besar santan KARA 2 sudu besar tepung gandum bancuh dgn sedikit air Masak B hingga mendidih dan gula larut. Tapis dan tuang dln kuali tebal or non stick. Masukkan A dan kacau sebati. Bila hampir kering masuk C. Kacau hingga x lekat pada kuali api slow. DADAR A 5 helai daun pandan 3 cawan air BLEND n tapis B 2 cawan tepung 1/2 cawan air 1 biji telur 2 sudu mkn minyak 1/2 tsp garam sedikit warna hijau. Adun A n B dan BLEND. Perap 10min. Guna non stick..untuk dptkan corak pada kulit..sapu minyak pada pan dan lenggang mak limah😄 DONE #kuihketayap #kuihgulung #kuihmelayu #malaysianfood #mahn #instafood #foodpornmalaysia #sukamakan

10
2 weeks ago

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • utk yg ni che ta buat 2 adunan dan guna loyang 10” 😘 . . . RICH MARBLE CHOCOLATE CAKE Sumber : http://www.bisousatoi.com Baked by : @cheta_78 . Bahan2: . 125g butter 1/8 tsp garam 125g gula 125g dark chocolate coins (cairkan) 155g tepung naik sendiri 2 telur gred A 1 tsp esen vanilla 80ml susu segar Cara-caranya : . 1. Cairkan dark chocolate coins dan sejukkan. 2. Putar butter, gula dan garam hingga kembang. 3. Masukkan telur satu persatu dan pastikan telur dipukul hingga sebati. 4. Masukkan esen vanilla 5. Masukkan tepung dan diselang selikan dengan susu. 6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian 7. Campurkan satu adunan dengan chocolate yg dicairkan tadi 8. Masukkan adunan ke dalam loyang bulat 7” yang telah digris secara selang seli. 9. Gunakan chopstick dan swirlkan jika suka. 10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 45 minit atau hingga masak mengikut oven masing. . . . Jom follow @resepimasakmelayu 🥰

21
2 weeks ago

Picit LOVE ye kak ❤️ • • • • • PUDING BISKUT MARIE By (Hamidah ha) Bahan-Bahan :- 200 gram Roti Marie 10 gram Agar-Agar Serbuk 2 1/2 cawan air 1 cawan susu cair 1/2 cawan susu pekat 1/2 cawan tepung kastard 1 biji telur 1/2 buku Buttercup 6 sudu besar serbuk koko 8 sudu besar Milo 1/4 sudu kecil esen vanilla Cara Penyediaan :- 1. Blend susu cair, susu pekat, telur, esen vanilla & tepung kastard. Ketepikan. 2. Bancuh serbuk koko + Milo dgn sedikit air suam. Ketepikan. 3. Masak serbuk agar2 dgn air hingga serbuk agar2 larut dan mendidih. 4. Masukkan Buttercup dan kacau hingga Buttercup cair. 5. Masukkan bahan2 yg di"blender" dan kacau hingga sebati. Masa ni api kena perlahan kerana adunan ni akan menjadi pekat. Sentiasa kacau. 6. Masukkan serbuk koko & Milo yg tlh dibancuh td. Kacau hingga sebati dan tiada ketulan. Masak hingga ada meletup-letup. Ini menandakan puding telah masak. Tutup api. 7. Alas loyang 7" x 7" dgn plastik. Lebihkan di bhgn kiri dan kanan supaya senang hendak mengeluarkan Puding dr loyang nanti. 8. Masukkan adunan puding (lapisan koko). Ratakan keseluruhan loyang. 9. Susun Roti Marie satu persatu di atas lapisan koko. Boleh patahkan sedikit jika ada ruang yg kosong. 10. Masukkan adunan puding (lapisan koko) lg. Susun Roti Marie spt tadi. 11. Ulang proses yg sama sehingga habis. Pastikan di atas sekali, mesti lah lapisan koko. 12. Sejukkan. 13. Bila sudah sejuk, simpan dlm peti ais sekurang-kurangnya 4 jam. Sedap dimakan sejuk2. Nota Kaki :- 1. Resepi saya ni kurang manis dan sy x letak gula langsung. Klau ada yg suka manis, boleh tambah susu pekat atau gula. 2. Adunan puding ni cepat mengeras. Jgn risau, klau ia mengeras, panaskan balik di atas api perlahan sebentar. Nanti adunan akan lembut kembali. 3. Loyang x semestinya bentuk 4 segi. Loyang bulat pun boleh guna. Tupperware biasa yg lutsinar tu pun boleh guna juga. 4. Boleh tabur kacang tanah yg ditumbuk kasar atau Nestum di atas Puding jika suka. Selamat mencuba. Jom follow @resipicake 🥧

41
2 weeks ago

Nak lagi resepi? Follow je @resepi.masak.sedap . . Resepi kek legend 🖐🏿1 cwn marjerin 🖐🏿1 cwn gula Mixer smpai jd kaler putih masuk 🖐🏿2sdb ssu pekat 🖐🏿1sdt esen vanilla 🖐🏿3biji tloq gred A Mixer sebati masuk plak 🖐🏿2cwn tpg kek/tpg gmdm add on 1sdt baking powdr Masuk tpg just kaup balik..warnakn ikut kreativit..Gris loyang..sblm tu pns oven na 10mnt..bako nti Suhila 180c time 60mnt ikut oven msing2.. f f Kredit Resepi : pakchu kek . Jangan lupa follow @resepi.masak.sedap

51
2 weeks ago

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • • Kek Lapis Red Velvet Saiz loyang: 8" x 8" Bahan-bahan: Adunan merah 250 gram mentega (saya pakai Anchor) 5 biji telur ayam gred A 235 gram tepung gandum - diayak bersama serbuk koko 2-3 sudu makan serbuk koko 175 gram gula kastor 150 gram susu pekat manis 1 cup mixed berries yogurt (berat bersih 135g) 1 sudu teh ovallette pewarna merah n sedikit red velvet emulco Adunan Cheese 500 gram cream cheese 3 biji telur ayam gred A 120 gram gula kastor sedikit esen vanila (shima gantikan dgn lemon essence) Cara-cara membuatnya: 1. Adunan Merah: Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang. Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan. Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya. 2. Adunan Cheese: Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati. Masukkan telur dan esen vanila. Putar sehingga adunan sebati dan bahagikan siap-siap kepada tiga. 3. Panaskan oven 170-190'C. Griskan loyang dan alas dengan baking paper. Mulakan membakar adunan merah dahulu sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak perlu bagi perang sangat. Bila dah nampak kering dan masak boleh lah sudukan satu lagi lapisan, sebanyak 5 sudu makan sehingga 3 lapisan, baru masukkan bahagian pertama adunan cheese pula. 3 lapis adunan merah, 1 lapis adunan cheese, 3 lapis adunan merah dan seterusnya....lapis sampai habis. 3 lapis merah 1 lapis cheese 3 lapis merah 1 lapis cheese .... Dan seterusnya . Jom follow @resepimasaksedap 🥰

363
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah Dessert simple dan sedap! siapa2 rajin tu boleh la buat esok untuk raya haji, pasti teruja tetamu yg datang berkunjung.. PUDING KASTARD BERKUAH 10 gm serbuk agar-agar 4 cawan air 1 tin susu cair 1 1/2 cwn gula halus 1 cwn tepung kastard di bancuh dgn 1 cawan air beberapa biji ceri merah utk hiasan 1 sudu kecil perasa vanila Masak agar2 dan gula bersama air hingga didih dan gula larut. Tuangkan susu cair Tuangkan esen vanila bancuhkan tepung kastard dan air Kemudian tapis dan tuangkan kedalam adunan puding tadi. Kacau adunan sehingga hampir pekat. Apabila telah masak tuangkan ke dalam acuan kecil. Biarkan sejuk. * Untuk larutkan agar2 tu, masukkan agar2 dulu dalam periuk kemudian baru masukkan air. Pas tu kacau rata supaya tidak berbentil. Kemudian baru letak atas dapur. Untuk versi ketupat ni gunakan acuan tuk buat coklat bentuk ketupat. Ambil sedikit puding dan warnakan dgn hijau. Pastu masukkan dlm piping bag. Titikkan pada petak2 ketupat berselang seli. Tunggu sejuk baru tuangkan kastad yg berwarna kuning. hati2 kerana puding ni panas. KUAH KASTARD 1 tin susu cair 2 gelas air 5 sudu besar gula pasir secubit garam 1 sudu besar tepung kastard 1 sudu teh esen vanila fruit coktail - untuk hiasan Masak susu, air dan gula dgn api yg perlahan sampai didih. Bancuh tepung kastard dengan sedikit air dan tuangkan dalam adunan kuah. Tambahkan secubit garam dan esen vanila Biarkan kuah mendidih. Biarkan sejuk masukkan dlm peti ais supaya sedap di makan bila sejuk. Untuk menghidang masukkan kuah dlm mangkuk besar. Letakkan ais dan fruit coktail dan letakkan puding kegemaran tadi dan siap utk di hidangkan. #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

200
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah RESEPI AYAM BUTTERMILK SEMPOI DAN SENANG Bahan-bahan : Isi Ayam Tepung goreng Ayam - Spicy 1/2 Buttercup 250gram 5 Ulas bawang putih 2 Biji bawang Holland Beberapa helai daun kari 5 Biji cili padi 1/2 Tin susu cair F&N (kalau nak berkuah boleh lebihkan susu cair) Garam secukup rasa Gula secukup rasa ** Boleh tambah cheese slice untuk lebih creamy Simple, sedap dan save masa untuk yang berkerja. Credit : Asma Shukri #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

110
2 weeks ago

Picit LOVE 💗 dulu ya kak • • • • • • RESEPI LAKSA LEMAK KEDAH MAKJAH Sedap gila! Mantap dan padu! Licin satu periuk kalau masak ni! Family mmg suka! BAHAN-BAHAN 1 tin sardin - dibuang sos sardin & cuci bersih kemudian blend hancur. (Boleh guna ikan jugak) 1-2 biji bawang besar di blend 2-3 SB serbuk kari ikan 1 ketol lengkuas besar ibu jari 1-2 batang serai dititik 5-6 tangkai daun kesum 4-5 keping asam keping 1 cawan santan pekat (kalau kurang tambah lagi) Air Garam gula CARA-CARA : 1. Panaskan minyak & tumis bawang blend, serbuk kari ikan & masukkan sekali serai, lengkuas. Masak sampai pecah minyak. 2. Bila bahan tumis dan rempah dah masak elok. Masukkan sardin gaul sebati kemudian masukkan santan, asam keping & tambah sedikit air. 3. Last masukkan garam, gula secukup rasa & daun kesum. Daun kesum dah layu boleh tutup api. Siap! Jangan lupa rebus laksa ye 😂 Ulam-ulam boleh la letak timun, bawang, selom, cili padi hiris-hiris nipis gitew. Selamat mencoba! 😋 kredit: liyana hassan . follow 👉 @resepi_iamudah follow 👉 @resepi_iamudah Nasib baik 🧡

221
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah Resepi Ayam Goreng Ala KFC Rangup Dan Mudah Saya ada menjual tepung cheese cake ORIGINAL Nak Order, Dapatkan di sini ➨ Tepung Cheese Cake - Sedap, Mudah dan Halal Hari ni nak kongsi resepi ayam kfc home made yang sangat mudah. Perap untuk sejam: 1 ekor ayam potong 7 ulas bawang putih tumbuk 2 sudu besar serbuk cili (kalau nak lagi pedas boleh tambah 2 sudu lagi) 1 sudu serbuk kari ayam secubit ajinamoto secubit soda bikarbonat garam 2 sudu teh air sedikit nak bagi rempah senang serap Bahan untuk tepung salut : 2 cawan tepung jagung 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu serbuk cili (atas citarasa masing-masing) garam secukup rasa secubit soda bikarbonat 1biji telur Cara-cara: 1. Perap ayam 1 jam dengan bahan-bahan perap tadi. 2. Selepas itu pukul telur ,golek ayam dalam telur, supaya senang tepung nak lekat pada ayam. 3. Selepas itu letak tepung dan bahan-bahan lain dalam bekas yang ada penutup goncang-goncang bagi sebati, letak ayam yang dah dsalut telur tadi dalam bekas tu,tutup bekas, kemudian goncang bagi tepung salut rata . .tidak mengotorkan tangankan? 4. Langkah terakhir goreng ayam dalam periuk, biar ayam tenggelam dalam minyak yang panas. Dalam 15 minit masaklah, hidangkan mengikut kreativi masing-masing ya. #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

120
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah RESEPI AYAM MASAK BUTTER ========================== Masalah Kerap Bersin?KLIK ➨ Rawat Resdung Dalam 3 Hari . Bahan bahan: 2 keping ayam thighs (boneless) - potong kecil 2 sb butter 1 sb cili merah - cincang 2 chili padi - cincang 1 pelepah daun kari Beberapa keping cheese 230 ml susu cair - ikut kepekatan disukai Secubit serbuk perasa ayam Knorr - opsyenal Garam Serbuk lada hitam . Bahan perap: 1 sk garam 1/2 sb sugar 2 sk serbuk kari 1 sb tepung gandum 1 telur . Cara cara: Perap ayam dengan bahan perap selama 1 jam. Masak ayam sehingga kekuningan di dalam non stick pan. Angkat dan ketepikan. . Panaskan kuali dengan butter. Tumis chili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese. . Masukkan Knorr chicken powder, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa. . Masukkan ayam tadi dan masak seketika kerana tepung yang ditabur pada ayam akan memekatkan kuahnya, Jika terlebih pedas, tambahkan sedikit gula. . Oleh: Azie Kitchen #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

80
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah Ayam Goreng Korea ================ Bahan-bahan Bahan-bahan: ayam 8 ketul tepung gandum 1 cawan tepung beras 1 cawan bikarbonat soda 1 camca teh sebiji telur 1 sudu kecil black pepper 3 ulas bawang putih garam madu/gula cuka (jika ada) sos tomato 4 sudu besar serbuk cili/ cili kisar 2 sudu besar bijan yang diigoreng tanpa minyak (aku ni tak de bijan) minyak untuk deep fry cara membuatnya: campur tepung gandum,tepung beras dan bikarbonat soda dan gaulkan pukul telur bersama black pepper dan gaulkan ayam bersama telur kemudian golekkan ayam pada campuran tepung tadi dan goreng hingga kuning keemasan kemudian buat sosnya pula tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing kemudian masukkan sos tomato, cuka, madu/gula, garam dan gaul rata jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada dan tabur bijan #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

80
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah RESEPI AYAM BLACK PEPPER -------------------------------------------- Tengah Mencari Tepung yang Tak perlu bakar atau Kukus. ?? Boleh cari disini ➨➨ Tepung Cheese Cake - Sedap, Mudah dan Halal Bahan-bahannya : ● 5 ketul ayam ● 6 ulas bawang merah – ditumbuk ● 2 ulas bawang putih – ditumbuk ● 1 inci halia – dihiris ● 1 sudu kecil lada hitam ● 2 sudu besar sos tiram ● 4 sudu besar kicap manis ● beberapa biji cili padi - jika suka ● 1/2 cawan air ● 1 sudu kecil tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air ● Garam dan gula ● Minyak masak untuk menumis Bahan-bahan perap : ● 2 sudu besar kicap manis ● 2 sudu besar sos tiram ● 1 sudu kecil lada hitam Cara-caranya : 1. Perap ayam selama 30 minit. Kemudian goreng atau panggang sehingga masak. 2. Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau. 4. Masukkan ayam dan gaul hingga sekata. 5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 6. Siap untuk dihidang Siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba Silalah share yer dan jika ingin share, komen “SAYA SHARE” supaya fanpage lebih aktif di News Feed Anda nanti. #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

121
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah Kepak Ayam BBQ Resepi Ayam Bakar BBQ Sedap Bahan-Bahan Masakan: 2 Kg ayam segar dibasuh 1 biji bawang holland 5 biji bawang putih Sedikit halia 2 sudu besar serbuk cili 1 sudu kecil kunyit serbuk 2 batang serai besar 1 sudu besar serbuk jintan manis 1 sudu kecil serbuk jintan putih 1 sudu kecil serbuk ketumbar Garam secukup rasa 4 sudu besar gula Cara-cara Memasak: Potong ayam yang sudah dibasuh mengikut kesukaan anda. Boleh potong empat, potong 16 atau potong 32. Jika potongan tersebut besar-besar, cucuk ayam guna garpu supaya perapan lebih cepat menyerap dan ayam lebih cepat masak. Kemudian, bersih dan tos ayam tersebut. Blend semua bahan di atas sehingga lumat. Jangan letak terlalu banyak air. Pastikan letak 3 cubit garam kedalam kisaran tersebut supaya rasa ayam nanti tidak lari. Masukkan bahan-bahan yang di blend tadi ke dalam bekas dan campurkan dengan ayam. Perap ayam tersebut selama 12-36 jam di dalam peti ais sejuk. Bukan Peti Ais Sejuk Beku Ya..( lagi lama ayam diperap lagi sedap itu!) Bakar ayam di atas dapur arang atau dapur kayu untuk rasa smoky atau bbq. Gunakan serai dan minyak yang dicampur madu dan gula sewaktu proses BBQ dilakukan. Share Resepi Ayam Bakar BBQ sedap ini dengan rakan-rakan. Selamat Mencuba! #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

120
2 weeks ago

What!!! Mcd Mc Shaker Fries Da Keluar 😱.No Worries, jom kita DIY 😉 . Bahan2 :- 1) FunFries 2) Gula Halus 3) Serbuk Perasa 4) Serbuk Cili 5) Paper Bag (Mcm Owg Juai Buh Ayam Seringgit Tuuuuuu) . Cara2 :- 1) Goreng Fries Hingga Garing & Tos Kan Minyak Then Ketepi Kan 2) Gula 2 Sudu + Serbuk Perasa 1 Sudu + Serbuk Cili 1 Sudu = Gaul2 Kan Bersama (Ikot La Korang Nk Pedas Mana) 3) Amik Paper Bag Buh Fries Then Add Bahan Tadi 4) Last!!! Shake & Shake Kan . Sumber Resepi : Rayyan Raaniya LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

40
2 weeks ago

SAGU “MUTIARA” 🍷GULA MELAKA SUSU CAIR Resepi Sagu “MUTIARA” 🍷 gula melaka susu cair 🍷4 pot sagu (pot beras)(dlm 500g) xpayah rendam biar kering ( sagu kecil) klu nak buat skit kurangkan lah terpulang (dlm 250g klu 2 pot) 🍷Didihkan air dlm 2L dlm rice cooker atau multifunction cooker 🍷bila air dh mendidih curahkan sagu tu & kacau sekali sekala je (guna rice cooker @ multifunction cooker jimat masa & tenaga tak perlu kacau selalu & tak risau hangus bahagian bawah dia) lepastu tutup dgn penutup rice cooker tu lah 🍷bila dh separuh masak buka dan kacau lagi masa ni baru letak perwarna yg di ingin kan merah kaaa hijau kaa suka ati uolsss 🍷kacau & tutup lg biar sampai button keep warm tu on & biar sampai semua putih2 dlm sagu tu tak kelihatan 🍷masa ni dh nampk dah sagu kite sebijik2 “kemutiaraannye” dh terserlah 🤣 so ambik skit2 dlm senduk masuk dlm tapis & lalu kan sekejap di air paip sambil2 kite buang lebihan kanji tu tp klu guna cara sy ni tak byk pun lebihan kanji yg ada & sagu pun tak membazir, time ni juga kite buangkan klu2 ada biji2 itam dlm sagu tu & bersihkan sagu yg dh masak tu betul2 pastu masuk kan dlm bekas lain mmg sebijik2 dia klua 🍷masak la gula melaka + gula merah + daun pandan + sedikit garam + air (masak sampai agak pekat) utk kuah gula melaka ni nk lagi sedap masukkan sedikit gula kabung ( klu ada itu pilihan) 🍷 susu cair kesukaan sy susu cair jenama SAJI #BMF 🍷boleh juga tambahkan hiasan seperti lychee dlm tin tu atau cocktail klu suka atas sagu mutiara tu kredit: mimee ismaeel LIKE & SHARE #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

51
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah AYAM BAKAR MADU ------------------------- Bahan-bahan Resepi Ayam Bakar Madu Yang Simple Tapi Sedap 2 Ketul ayam (bahagian dada) 4 Ulas bawang putih (ditumbuk) 1 inci halia (ditumbuk) 4 sudu madu 3 sudu sos tiram sedikit serbuk cili sedikit serbuk lada hitam Garam secukup rasa Cara Penyediaan : *Masukkan bahan perapan iaitu bawang putih, halia, madu, sos tiram, serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam ke dalam bekas. Gaul rata kesemua bahan tersebut. Kemudian sapukan bahan perapan tadi pada ayam dan perap lebih kurang 3 jam. lagi lama perapan lagi sedap. Bakar ayam dengan oven dengan suhu 200 darjah selama 30-40 minit atau sehingga ia betul-betul masak. *Sekiranya menggunakan pemanggang ajaib , bakar lebih kurang 15-20 minit atau sehingga masak. #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

120
2 weeks ago

Resepikaklimah nak lagi resepi? Follow je @resepikaklimah RESEPI AYAM BAKAR PALING MUDAH DI DUNIA Bahan-bahan: 500 gm dada ayam - beli yang dah siap pek di Tesco 3 biji bawang putih - ditumbuk 2 sudu teh serbuk lada hitam 1 sudu teh serbuk oregano 1 sudu teh garam bukit (garam biasa pun boleh) Cara-cara: Gaulkan semua bahan sehingga sebati Perap selama 30 minit Bakar dalam pemanggang ajaib sehingga masak Siap! Senang kan? Ayam bakarla faveret saya buat bekal ke office dulu. Masak nasi n rebus brokoli n carrot. Simple! 😘 Nutrition fact: Dada ayam adalah bahagian tinggi protein dan rendah lemak. #food #instagood #foodporn #love #photooftheday #instafood # #foodblogger #foodgasm #resepimantap #resepisedap #foodpic #mahn #jjcm # #dagingjeruk #resepibersama #simpleresepi #resepisenang #resepimasakaninstagram Jangan lupa follow @resepikaklimah

101
2 weeks ago

nak lagi resepi? follow je @resepimasakankampung SAGOON KELAPA ============== BAHAN-BAHAN Setengah biji Kelapa parut 200g Tepung beras 50g Tepung pulut (Pilihan. Ikut selera anda. Ada yang letak, ada yang tidak letak Tepung Pulut) Gula (secukup rasa) Langkah-langkah: 1. Goreng kelapa parut di dalam kuali tanpa minyak dengan api perlahan (kecil). (Jangan sampai hangus pulak!) 2. Apabila sudah kering dan nampak kekuningan, masukkan tepung beras dan tepung pulut. Gaulkan sehingga sebati. 3. Jangan terlalu lama, nanti hangus tak sedap. Padamkan api dan biarkan ia sejuk. 4. Apabila sudah sejuk, masukkan gula dan gaulkan sekali lagi. Sedia untuk dihidang! kredit: nana ismail LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

450
2 weeks ago

Picit LOVE 💗 dulu ya kak • • • • • • Sedapnye..... Bahan. 1 cwn gula 1 cawan air 3 sudu makan marjerin =masakkan gula sehingga cair dan betukar warna perang...kemudian masukkan air perlahan2 sbb gula akan merecik beserta dgn marjerin...biarkan gula larut dan sejukkan 1 1/2 cawan tpg gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat 3 biji telur===** stgh cawan susu pekat==** stgh cawan santan kotak/minyak masak(saya guna santan😊)=** 1 sudu kecik esen vanila=** ==blend kan bahan.yg bertanda** sehingga kembang....kemudian masukkan ke dlm tpg.. kacau sebati.. akhir sekali masukkan air gula hangus tadi..(saya guna blender je 😅)===perap sekejap sementara panaskan air kukusan....kukus selama 15minit dlm acuan kecik² SAYA GUNA SUKATAN CAWAN MUG BESAR 😄 Kredit Resepi : intan rashariza . . . follow 👉 @resepisedapsangat follow 👉 @resepisedapsangat #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

981
2 weeks ago

Picit Like ye kak ❤️ • • • • • • Nak buat open haus tp xtau nk msk ape..ha jom min banje resepi ni tuk tamu😍 .. nm mee sup tp ada jgk yg panggil mee rebus . nama berbeza ikut negeri 😂👍🏻 kita buat mee sup ala thai 🍜🍲 Resipi ni mmg xde guna rempah sup . tapi rse dia cenggini haaa 👍🏻 Mee sup Ala Thai : bahan2 nye - Bawang merah 6 biji (blend ) - Bawang putih 6 ulas ( blend ) - lada hitam 1 sudu ( blend ) - rempah 3 sekawan * kayu manis...bunga lawang ngan bunga cengkih 😊 - ayam / daging / udang / sotong - sayur2 carrot & sawi - limau kasturi ( 2 biji ) - telur - daun sup - bawang goreng cara2 nye : - tumis bahan blend dan bertanda ( * ) sampai garing & naik bau - masukkan bahan lauk2 . masak hingga separuh masak - masukan carrot - masukkan air ( buka api besar bg mendidih ganas ) - masukkan mee yg telah dibersihkan - pecah kan telur ( jgn kacau kuat ) - masukkan sawi - perah limau - sebatikan dgn perasa - taburkan bawang goreng & daun sup siap 😘🍲🍜 SHARE & LIKE Kredit Resepi : darl wina. . Jom Jom Follow kak @resepikitchen @resepikitchen

671
2 weeks ago

Picit Like ye kak ❤️ •••••••• CRACKERS BREADS PUDING Credit DM ye kak Bahannya: 8 kpg biskut tawar 4 kpg roti sandwich 3 biji telur gread B 1 1/2 cwn susu cair 1/2 cwn susu pekat manis ~ boleh tambah jika suka manis 2 sb serbuk koko esen vanilla pewarna kuning Caranya: 1. Satukan semua bahan dlm blender kecuali serbuk koko dan pewarna kuning. Mesin halus. 2. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian tambah serbuk koko dan kacau rata. @ bahagian lg tambah sedikit pewarna kuning. 3. Kukus 1 bahagian warna kuning dulu selama 15 minit atau sehingga masak. 4. Dah masak, gariskan permukaan puding dgn lidi, tuang adunan koko tadi, kukus lagi. Lakukan pekara yg sama untuk lapisam seterusnya. 5. Bila dah masak keseluruhannya, angkat dan sejukkan. . Jom follow @resepidelicious

714
2 weeks ago

Nak lagi resepi? Follow @resepimudahmy Kenapa panggil 65? ni jawapannya ye, Chicken 65 was a dish introduced in 1965. Ayam goreng ni sedap sangat I buat masa makan makan Nasi Ala Kak Wok minggu lepas. Kalau nak pakai rempah instant pun ada jual ye, boleh di beli di Indian Store. Resepi Ayam Goreng 65 @travel_physio Bahan-Bahan: Bahan A – 500 gm ayam tanpa tulang potong kiub (bite size) 2 sudu tepung jagung 1 sudu tepung gandum 2 sudu teh kicap cair 2 sudu the bawang putih 2 sudu teh pes halia (halia kisar) 2 sudu teh serbuk cili merah 1 sudu teh jus lemon 1/2 sudu teh cuka putih 1 biji telur size A Bahan B – 1/2 sudu teh garam 2 sudu plain yoghurt 2 sudu teh serbuk cili merah/serbuk tikka masala Bahan C – 1/4 cawan daun kari 10 cabai hijau di potong serong Minyak untuk mengoreng Caranya: 1. Potong ayam ke dalam saiz kiub. Campurkan dalam mangkuk kacau rata bahan A. Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam. Selepas 1 jam, Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga habis dan ketepikan. 2. Di dalam kuali yang sama atau yang lain panaskan sedikit minyak tumis bahan C sehingga layu dan keluarkan dari kuali, ketepikan. Dalam kuali yang sama tumis bahan C tadi, masukkan bahan B masak sehingga mendidih. 3. Apabila yogurt mula mendidih, masukkan kepingan ayam dan masak sehingga kering dan ayam disalut dengan baik. Ini akan mengambil masa 4 hingga 5 minit. Tutup api dan masukkan bahan C. 4. Hidangkan sebagai makanan ringan atau sebagai hidangan sampingan. Resepi Oleh: Lina Thomas LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM @resepiorangkita . #instaselfie #sedap #instapic #ibu #catsofinstagram #viral #resepi #resepimudah #seafood #delicious #cake #instagram #cooking #malaysia #western #foodporn #instagood #instashare #foodreview #cuisine #instaseleb #mahn #foodrecipes #breakfast #resepi #sedap #sayangketatsendatpadat #resepi_ala_kampung #resepisedap #resepiorangkita . Jangan lupa follow @resepiorangkita

403
2 weeks ago

Repost by @reposta.app_ ——— INFO KENTANG. Assalamualaikum. Hai! Sorry for the long hiatus. InsyaAllah lepas ni Oven Nini akan aktif semula berkongsi info, resipi dan video masakan di sini, tau! . Teruskan follow @ovennini untuk info dan resipi makanan sihat. . . https://t.me/ovennini #ovennini #ovenniniteam #ovenninitips #aininiskitchen #ovenniniskitchen #cleaneating #foodporn #foodpornmalaysia #foodie #sayamasak #masaksihat #makansihat #malaysianfoodie #cleaneatingmalaysia #masakan #cooking #masak #sihat #sukusukuseparuh #masakapahariini #makanapahariini #mahn #resepibu #malayfood #syukurselalu #sukamasak #laukpauk #tips #tipssihat

120
2 weeks ago

Nak lagi resepi? Follow @resepimudahmy Resepi Roti Celup Telur @travel_physio Bahan-Bahan: 8 keping Roti Gardenia 4 biji telur Daun sup – dihiris Daun bawang – dihiris Cili Merah – dibuang biji & dihiris (kalau suka pedas, potong cili padi) Bawang besar – dihiris Garam Maggi Cukup Rasa Butter Cara Penyediaan: 1. Pecahkan telur dalam bekas. Kacau-kacau dengan garfu sahaja. Masukkan daun sup, daun bawang, cili merah atau cili padi, bawang besar, secubit garam dan Maggi Cukup Rasa. Kacau dengan garfu hingga sebati. 2. Panaskan pan non stick. Letakkan sedikit butter. Dengan menggunakan garfu, sudukan sedikit daun sup, daun bawang, cili merah dan bawang besar ke atas pan non stick. 3. Celup sekeping roti ke dalam telur dan terus letak di atas daun sup, daun bawang, cili merah dan bawang besar tadi. Bila dah separuh masak, terbalikkan. Letakkan daun sup, daun bawang, cili merah dan bawang besar di atas roti. Terbalikkan. Balik-balikkan roti sehingga kedua-dua belah masak. 4. Ulang proses yang sama sehingga habis. Sedap dimakan ketika masih panas. Bahan-bahan di dalam telur boleh ditambah ikut selera masing-masing seperti daun kucai, kobis, cili benggala dan lain-lain. Syaratnya kena potong kecil-kecil. Resepi Oleh: Hamidah HA LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM @resepiorangkita . #instaselfie #sedap #instapic #ibu #catsofinstagram #viral #resepi #resepimudah #seafood #delicious #cake #instagram #cooking #malaysia #western #foodporn #instagood #instashare #foodreview #cuisine #instaseleb #mahn #foodrecipes #breakfast #resepi #sedap #sayangketatsendatpadat #resepi_ala_kampung #resepisedap #resepiorangkita . Jangan lupa follow @resepiorangkita

772
2 weeks ago

Bila ada pekasam selera dia lain macam betul. siapa yang suka makan pekasam? yang tak pernah makan pum boleh try. cepat roger sis tau. stock terhad ni. Apa yang best pekasam daging brand aquada ni 🐄? . . ✅ beras yang disangai bersih dan selamat dimakan sekali chruncy tau bila digoreng kriuk kriuk . . ✅ daging yang juicy tak da liat liat senang kunyah . . ✅ masak tak sampai 10 minit jer cepat senang simple jer . . ✅ pekasam daging tiada MSG. tak masin sangat. tak masam sangat so kena lah selera tekak uols 😄 . . ✅pekasam daging tak berbau busuk ye boleh tahan suhu bilik selama 7 hari tau . . ✅ ada extra 30gm untuk promo. berat pekasam daging 230gm dengan harga RM17. sangat berbaloi tau. jom grab lajuuzz.. nak set combo pekasam telur sotong + daging RM45 inc postage sem. . . . cuba dulu lah baru tahu. nak rasa cepat roger boleh klik wassap bio @pekasamdagingsedap . . #johorbahru #kualalumpur #masakapahariini #mahn #jjcm #selangor #bazaarpaknil #bazaarkarat #jb #resepisedap #resepibonda #jjcmtv3 #sedapgiler #sayajual #resepimudah #resepimelayu #jommakan #sayamasak #pekasamdaging #dagingpekasam #masakmasak #masakanmelayu #pekasam #pekasamikan #masakmasak

50
2 weeks ago

Picit Like ye kak ❤️🥰 • • • • • 💜Banana Cake Premium 💜 👇 ■Panaskan Oven 170° (ikut kepanasan oven masing masing ya) BAHAN1 👉(Diayak bersama) ●Tepung naik sendiri 2 cawan ●Baking soda 1 sudu kecil WAJIB ●Susu serbuk fullcream 3 sudu besar BAHAN2 👉(Lecekkan) ●Pisang berangan ranum 5biji size sederhana BAHAN3 👉(kacau-kacau manja guna whisk hingga gula hancur dan sebati) ●Butter cair 1 cawan ●Gula perang 1/2 cawan ●Garam secubit ●Telur Gred A 2 biji ●Vanilla Essence 2 sudu kecil BAHAN4 👉(Hiasan) ●Pisang berangan belah 3 - 4 utk hias atas kek. 👇 ■Campurkan semua bahan 3 , 2 , 1 lalu kaup balikkan sahaja menggunakan spatula. Lalu masukkan ke dalam acuan size 9'. Susun pisang yang dibelah tadi atas kek sebelum dibakar. ■Bakar selama 35minit. Ikut oven masing-masing ok.. (hingga masak keperangan atasnya) ■Setelah masak sejukkan dan bolehlah dihidang. Nak lagi sedap wrap semalaman dan simpan pada suhu bilik.. hidangkan keesokannya..kek akan jadi lebih moist dan bercaramel. kredit: jejaka Brownie Jom follow @resepikuih

441
2 weeks ago

::: RESEPI NASI TOMATO SEDAP ::: BAHAN-BAHANNYA :-) 4 cawan besar basmathi, cuci dan rendam 30 minit (cm guna Basmathi Moghul) 5 cawan air rebusan ayam 3/4 cawan susu sejat 1 biji bawang besar* 1 inci halia* 3 ulas bawang putih* 2 biji tomato merah*(*dikisar halus) 1/2 camca besar tomato puree 2 camca besar tomato sos 1 helai daun pandan, disimpul 2 camca besar penuh minyak sapi Garam secukup rasa BAHAN-BAHAN TUMIS :-) 1 batang kayu manis 1 kuntum bunga lawang 5 kuntum bunga cengkih 3 biji buah pelaga BAHAN HIASAN :-) Hirisan daun sup Hirisan daun bawang Kismis secukupnya Bawang goreng secukupnya CARA MEMBUATNYA :-) Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis dan daun pandan, tumis hingga harum, tambah bahan kisar halus dan masak hingga terbit minyak. Tambah sos tomato dan tomato puree, kacau rata dan masak sekejap. Masukkan beras, gaul rata dan goreng selama 1 minit sambil terus dikacau. Matikan api. Masukkan beras ke dalam rice cooker, tuang air rebusan ayam dan susu sejat. Tambah garam secukup rasa dan masak seperti biasa hingga nasi kering. Taburkan kismis dan sedikit bawang goreng atas nasi. Biar hingga nasi betul2 masak. Matikan suis periuk nasi (tujuan untuk mengelakkan nasi terlalu berkerak), gemburkan nasi dengan chop stick. Taburkan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan bersama acar dan rendang ayam. Jom follow ig @resepicooking

582
2 weeks ago

Picit LOVE ye kak ❤️ • • • • • • Jerebu2 ni mereput dlm rmh jela.. Perut lpr godek2 kat dpur.. So jadilah wat minum ptg. Apam Nasi 🤗 Resepi : 2cwn Nasi sejuk 2 1/2 cwn air 1 1/2 cwn gula (blend smua bahan ni) 2cwn tpung gndum 2cwn tpung beras 1pkt yis (gaul smua bahan ni) Satukan bahan blend dlm bahan yg d gaul td.. Kacau hngga sebati. Ttup dan biarkan bahan td naik.. Lbh kurang 2jam. Dah naik, blh wrna kan ikut ctrasa anda.. Pnskn pngukus.. Sapukan acuan lompang dgn mnyk skit. Dan blh kukus.. Kukus smpai msk ya lbh kurang 20mnt. Blh test guna lidi satay ya. Credit : Linn MNor . . Jom follow @resipicake 🥧

472
2 weeks ago

Assalamualaikum..haritu kawan zaman belajar di universiti dtg melawat Aisyah.So buatlah menu yg sempoi ni.senang tapi ngakut molekkkkkkk!resepi sebenarnya agak2 je xde la accurate sgt sukatannya.Resepi yg sy buat ni xde carik2 isi ayam just potong ayam kecik2 shj. Resepi ni ikut sesedap rasa je. SOTO AYAM KUNING Bahan-bahan 5 ulas Bawang merah~dikisar 4 ulas Bawang putih~dikisar 2 inci Halia~dikisar Pekakas sup 2 btg Serai 3 sdm Rempah sup 2 sdm Rempah kurma 1 sdmSerbuk kunyit Ayam separuh potong kecil Air secukupnya Nasi impit Taugeh Daun sup/bawang Kacang goreng Soohun goreng Bawang goreng Begedil Limau kasturi Sambal kicap Cara-cara 1. Tumis bahan kisar sehingga garing,masukkan serai yg telah dititik. 2. Masukkan semua rempah yg telah dibancuh dgn sedekat air.Masukkan ayam dan air secukupnya.Tunggu sehingga mendidih dan ayam masak.siap SELAMAT MENCUBA!😘 #kakngahainomasak #dapurkakngahainnur #resepimasakan #mahn #jjcm #soto #sotoayam #sotokuning #resepisotoayammudah #masak sendiri #masakmasak #resepisedap #malaysia #kelantan #sungaibuloh #makansedap

00
2 weeks ago

iyi aksamlar arkadaşlar 🙏🙏🙏🙏🙏🙏🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🖤🖤🖤🖤🖤🖤🖤💜💜💜💜💜💜 #dizi    #autogramtags   #seldem    #necati    #heryerdesen    #tv    #komedi    #istanbul    #takipcikazan    #tbt    #a    #video    #jattiyann    #punjabi    #love    #instagram    #muzik    #müzik    #mahn    #takipcikazan    #takipçi    #kesfet    #aztagram    #azerbaycan    #baku    #takipçikazan

2.2k123
2 weeks ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Pertama kali buat kueh lapis. Alhamdulillah menjadi. Cuma kaler tak seberape cantik. Dapat lah buat hidangan minum petang untuk en suami dan anak2. KUEH LAPIS Bahan2nya:- 4 1/2 cawan santan 1 cawan tepung gandum 2 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung ubi 1 cawan gula pasir Sedikit garam halus Esen warna (ikut kegemaran) Cara2nya:- 1. Satukan gula dan santan dan kacau hingga gula larut. 2. Satukan kesemua tepung dan garam halus dan masukkan ke dalam bancuhan santan. Gaul hingga sebati atau pun boleh juga diblend. 3. Tapis adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan warna kan ikut warna kegemaran sendiri. 4. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain supaya airnya tidak meleleh ke atas kueh. 5. Tuangkan adunan ke dalam acuan @ loyang dan kukus setiap lapisan selama 3 minit. 6. Untuk lapisan yang terakhir hendaklah dikukus selama 15 minit. 7. Bila kueh telah masak keluarkan drp pengukus dan sejukkan dahulu baru lah di potong dan dihidangkan. Kredit resepi ~ Su Reiya LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

410
2 weeks ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Pertama kali buat kueh lapis. Alhamdulillah menjadi. Cuma kaler tak seberape cantik. Dapat lah buat hidangan minum petang untuk en suami dan anak2. KUEH LAPIS Bahan2nya:- 4 1/2 cawan santan 1 cawan tepung gandum 2 cawan tepung beras 3 sudu makan tepung ubi 1 cawan gula pasir Sedikit garam halus Esen warna (ikut kegemaran) Cara2nya:- 1. Satukan gula dan santan dan kacau hingga gula larut. 2. Satukan kesemua tepung dan garam halus dan masukkan ke dalam bancuhan santan. Gaul hingga sebati atau pun boleh juga diblend. 3. Tapis adunan dan bahagikan kepada beberapa bahagian dan warna kan ikut warna kegemaran sendiri. 4. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain supaya airnya tidak meleleh ke atas kueh. 5. Tuangkan adunan ke dalam acuan @ loyang dan kukus setiap lapisan selama 3 minit. 6. Untuk lapisan yang terakhir hendaklah dikukus selama 15 minit. 7. Bila kueh telah masak keluarkan drp pengukus dan sejukkan dahulu baru lah di potong dan dihidangkan. Kredit resepi ~ Su Reiya LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

490
2 weeks ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Resepi cheezy sausage ball : - Sausage (rebus) @ mozzarella cheese potong dadu Dua Dua ni - Serbuk roti - telur ~ Tepung gandum 1 cawan ~ Tepung penaik 1 setengah sudu kecil ~ garam secukup bancuh air masak biasa ~ Susu full cream sikit (Agak2 la) Campur semua bahan bertanda (~) Di atas.. Uli sehingga jadi doh xlekat kat tangan. Lepas tu.. Gelek2 nipis tau jgn tebal lak @ balut sosej serta cheese tadi pastu bulat2 kan dia. Ambik air sikit2 nak bagi kemas supaya x terbukak.. Last sekali, salutkan bebola tadi dgn telur @ golek2 kan dlm serbuk roti tadi. Goreng minyak banyak @ api kecil time goreng tu. Pastikan minyak betoi2 panas.. Siap! Selamat mencuba.. kredit: nur adiba amira LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

1580
2 weeks ago

Hi Ada Peminat Emma?Jom Follow 👉 @dapur.emma Resepi cheezy sausage ball : - Sausage (rebus) @ mozzarella cheese potong dadu Dua Dua ni - Serbuk roti - telur ~ Tepung gandum 1 cawan ~ Tepung penaik 1 setengah sudu kecil ~ garam secukup bancuh air masak biasa ~ Susu full cream sikit (Agak2 la) Campur semua bahan bertanda (~) Di atas.. Uli sehingga jadi doh xlekat kat tangan. Lepas tu.. Gelek2 nipis tau jgn tebal lak @ balut sosej serta cheese tadi pastu bulat2 kan dia. Ambik air sikit2 nak bagi kemas supaya x terbukak.. Last sekali, salutkan bebola tadi dgn telur @ golek2 kan dlm serbuk roti tadi. Goreng minyak banyak @ api kecil time goreng tu. Pastikan minyak betoi2 panas.. Siap! Selamat mencuba.. kredit: nur adiba amira LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM Berminat viralkan perniagaan anda? Sila PM admin 🙂 #resepibonda #resepimudah #resepisedap #resepimemikatsuami #masakan #masak #kongsiresepi #makan #makanan #mahn #ketukketukramadhan #sukamakan #sukamasak #kuatmakan #kakimakan #makanmakan #makan2 #makanapa #masakapahariini #masaksendiri #ketukketukramadan #sedapsangat #vitdaily #makanfree #sedapgiler #malaysiafood #makanmakanmakan

1823
2 weeks ago

Kek coklat blander.. Versi kukus... 😋😋 Resepi Bahan2: 1 cwn serbuk koko 1 cwn susu pekat 1 cwn susu cair 1 cwn gula 1 cwn minyak 3 biji telur - semua bahan kat atas masukkan semua dalam blender dan kisar selama kurang 5 minit. Panaskan air dalam periuk kukusan. Bahan2 ayak: 1 1/4 cwn tepung gandum 1 sudu kecil soda bikarbonat 1 sudu kecil baking powder - adunan yang telah dikisar dimasukkan dalam bekas dan masukkan tepung. Kaup balikkan. Tapis dan letak dalam loyang. Kukus 45 minit dgn api sederhana. Nak tau masak cucuk ngan garfu kalau x melekat dh masak Topping 1/2 cwn susu pekat 1/2 cwn serbuk koko 1/4 cwn susu cair 2 sdb butter/majerin/minyak masak Masukkan dalam periuk Masakkan atas api guna kaedah DOUBLE BOILED Bila dah sejuk bolehlah tuang atas kek yang juga sudah sejuk. Kredit resepi ini kpd nora syikin #mahn

140
2 weeks ago

Haa.. kan.. Buat apa nak byr full cash, kalau boleh byr ansur² sampai 5bln..? . Mereka dah berjaya. Sekarang turn anda pula. . . PROMOSI ANSURAN 0% 📢 25 - 29 Sept 2019 📢 . ISTIMEWA 5 HARI SAHAJA . JANGAN LUPA ‼️ SAVE THE DATE. . Ini PELUANG utk miliki pinggan mangkuk idaman cara ANSURAN sampai 5bulan TANPA charge interest . . 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 Berminat..? . 💥 TERUS KLIK link di bio @kedaicorellku 💥 💥 TERUS KLIK link di bio @kedaicorellku 💥 💥 TERUS KLIK link di bio @kedaicorellku 💥 . . . #KCK_Feedbacks #MAHN #MasakApaHarini #Jommasak #Sayasukamasak #MasakanKampung #mainmasakmasak #HadiahKahwin #HadiahDariSuami #HadiahIdaman #hadiahuntukmak #wishlist #foodporn #instafood #jommasak #alhamdulillah

30
2 weeks ago

Puding Mangga Selasih Bahan A 15gm agar-agar bertali..cuci dulu 3 1/2 cawan air 3/4 cawan gula..tak nak manis..kurangkan 2 ketul kecil gula batu 1 tin susu cair* 2 sudu besar tepung kastard* 1 biji mangga yang sederhana besar* 2-3 titis pewarna kuning* Secubit garam Cara2: 1) Blender bahan bertanda* sampai hancur halus..ketepikan 2) Masak agar agar dengan air hingga larut..masukkan gula & gula batu..kacau² 3) Kemudian tuang bahan blender..kacau rata..masukkan garam..biarkan mendidih sekejap..kacau²..tutup api..tuang semua dalam loyang 10 inci..biarkan sederhana beku Bahan B 15gm agar-agar bertali 5 1/2 cawan air 3/4 cawan gula..tak nak manis..kurangkan 2 ketul kecil gula batu 1 biji mangga sederhana besar..potong dadu kecil² (letak lebih mangga..lagi bagus..lagi sedap) 1 sudu besar biji selasih..rendam dengan air panas Cara2: 1) Masak agar agar dengan air hingga larut..masukkan gula & gula batu..kacau rata 2) Dalam loyang puding tadi (sederhana beku).. Susun/tabur perlahan² buah mangga keseluruhan loyang.. Kemudian biji selasih 3) Tuang adunan puding yang baru masak tadi (nak tunggu suam sikit pun boleh) perlahan² dalam loyang..guna lidi..cucuk² sedikit dalam puding..bekukan..kemudian masuk peti sejuk 4) Boleh potong ikut suka..sedia dihidang Kredit resepi : Fb Zura Zul. . #resepi #resepidiet #resepibonda #makananmelayu #sedapsangat #resepimemikatsuami #sedapgiler #ketukketukramadhan #kakimakan #jommakan #kongsiresepi #resepimudah #mahn #makanfree #foodmalaysia #jommakan #kuihtradisional #kuihtalam #kuihmelayu #kuihmuih #cookiesraya #cookiessedap #makananmalaysia #sedapsangat #malaysiafood #biskutraya

211
2 weeks ago

Haa.. kan.. Buat apa nak byr full cash, kalau boleh byr ansur² sampai 5bln..? . Mereka dah berjaya. Sekarang turn anda pula. . . PROMOSI ANSURAN 0% 📢 25 - 29 Sept 2019 📢 . ISTIMEWA 5 HARI SAHAJA . Ini PELUANG utk miliki pinggan mangkuk idaman cara ANSURAN sampai 5bulan TANPA charge interest . . 👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇 Berminat..? 💥 TERUS KLIK link di bio @kedaicorellku 💥 💥 TERUS KLIK link di bio @kedaicorellku 💥 💥 TERUS KLIK link di bio @kedaicorellku 💥 . . . #KCK_Feedbacks #MAHN #MasakApaHarini #Jommasak #Sayasukamasak #MasakanKampung #mainmasakmasak #HadiahKahwin #HadiahDariSuami #HadiahIdaman #hadiahuntukmak #wishlist #foodporn #instafood #jommasak #alhamdulillah

20
2 weeks ago

Alhamdulillah.. Syukur sangat Nora Essential dapat membantu..Thank you for sharing feedback with us😍❤ . . - Mewangikan nafas serta merta - Menghilangkan bau mulut Serta merta - Menghalang pembentukan bakteria - Mencegah kekeringan mulut - Setiap semburan tahan 4-8 jam (JIMATT!!) . . 💋100% Halal 💋Lulus KKM 💋Selamat jika tertelan 💋RM85 Sebotol 💋Sebotol (tahan 2-4 bulan penggunaan) . . Jom order sekarang! Anda tak layak dipinggirkan akibat nafas anda berbau ! . . WhatsApp 019 4487 452 . . More customer feedback 👉 #ne_saythankyou . . #pewangimulut #breathspray #noraessential #noraessentialmurah #mulutberbau #breathsprayhalal #breathspray #mouthspray #pewangimuluthalal #spraypewangimulut #noraessential #mahn #perfumemulut #pewangimulut #penyegarmulut #perfumemulutwangi #breathspray #mulutwangi #PerfumeMulutViral #sentiasabersyukur #noraessentialpetalingjaya #noraessentialkelanajaya #petai #sambalpetai

00
2 weeks ago

Nak tahu rahsia x.. Rahsia macamana org boleh cakap dekat dekat tanpa risau bau mulut? . Senang je caranya, takyah berus gigi byk2 kali..paling best wangi je sepanjang hari.. Haaa, sampaikan suami, kawan, mak, anak, semua tegur mulut korang bau wangii.. Semestinya perfume mulut Nora Essential.. . ❣ Tiada lagi nafas berbau ❣ Lebih yakin nak bercakap dekat dekat ❣ Hilang masalah gusi berdarah ❣ Bau rose wangi dan segar ❣ Sekali spray tahan 3-4jam ❣ Bebas bau mulut selama 12jam ❣ Selamat, berdaftar kkm dan lulus SIRIM ❣ Tiada bahan terlarang, selamat jika tertelan sekalipun.. ❣Bau mulut hilang serta merta . Meh la try sekarang..inshaallah puas hati, xmenyesal.. Makeup cantik2 kalau mulut berbau takde guna juga kan? . Harga ? 1 botol RM85 2 botol RM160 . Utk order boleh terus whatsapp ke 019-4487452 atau terus klik link di profile https://linktr.ee/rosedew.shop . #hijabkece #parfummulut #noraessential #breathspray #ubatkumur #mulutberbau #nafasberbau #mulutbusuk #gengbawang #pewangimulut #breathspray #noraessential #noraessentialmurah #mulutberbau #breathsprayhalal #breathspray #mouthspray #pewangimuluthalal #spraypewangimulut #noraessential #mahn #perfumemulut #pewangimulut #penyegarmulut #perfumemulutwangi #breathspray #mulutwangi #PerfumeMulutViral #sentiasabersyukur

10
2 weeks ago

Nak tahu rahsia x.. Rahsia macamana org boleh cakap dekat dekat tanpa risau bau mulut? . Senang je caranya, takyah berus gigi byk2 kali..paling best wangi je sepanjang hari.. Haaa, sampaikan suami, kawan, mak, anak, semua tegur mulut korang bau wangii.. Semestinya perfume mulut Nora Essential.. . ❣ Tiada lagi nafas berbau ❣ Lebih yakin nak bercakap dekat dekat ❣ Hilang masalah gusi berdarah ❣ Bau rose wangi dan segar ❣ Sekali spray tahan 3-4jam ❣ Bebas bau mulut selama 12jam ❣ Selamat, berdaftar kkm dan lulus SIRIM ❣ Tiada bahan terlarang, selamat jika tertelan sekalipun.. ❣Bau mulut hilang serta merta . Meh la try sekarang..inshaallah puas hati, xmenyesal.. Makeup cantik2 kalau mulut berbau takde guna juga kan? . Harga ? 1 botol RM85 2 botol RM160 . Utk order boleh terus whatsapp ke 019-4487452 atau terus klik link di profile https://linktr.ee/rosedew.shop . #hijabkece #parfummulut #noraessential #breathspray #ubatkumur #mulutberbau #nafasberbau #mulutbusuk #gengbawang #pewangimulut #breathspray #noraessential #noraessentialmurah #mulutberbau #breathsprayhalal #breathspray #mouthspray #pewangimuluthalal #spraypewangimulut #noraessential #mahn #perfumemulut #pewangimulut #penyegarmulut #perfumemulutwangi #breathspray #mulutwangi #PerfumeMulutViral #sentiasabersyukur

30
2 weeks ago

Alhamdulillah.. Syukur sangat Nora Essential dapat membantu..Thank you for sharing feedback with us😍❤ . . - Mewangikan nafas serta merta - Menghilangkan bau mulut Serta merta - Menghalang pembentukan bakteria - Mencegah kekeringan mulut - Setiap semburan tahan 4-8 jam (JIMATT!!) . . 💋100% Halal 💋Lulus KKM 💋Selamat jika tertelan 💋RM85 Sebotol 💋Sebotol (tahan 2-4 bulan penggunaan) . . Jom order sekarang! Anda tak layak dipinggirkan akibat nafas anda berbau ! . . WhatsApp 019 4487 452 . . More customer feedback 👉 #ne_saythankyou . . #pewangimulut #breathspray #noraessential #noraessentialmurah #mulutberbau #breathsprayhalal #breathspray #mouthspray #pewangimuluthalal #spraypewangimulut #noraessential #mahn #perfumemulut #pewangimulut #penyegarmulut #perfumemulutwangi #breathspray #mulutwangi #PerfumeMulutViral #sentiasabersyukur #noraessentialpetalingjaya #noraessentialkelanajaya #petai #sambalpetai

10
2 weeks ago

"Duduk jauh pun bau mulut wangi" . Dulu nak bercakap dgn orang terpaksa duduk jauh jauh, terpaksa tutup tutup mulut, terpaksa kunyah gula gula dulu, terpaksa kunyah kunyah chewing gum. . Sekarang, senang! Spray spray je hilang bau! Bukan setakat hilang bau je, mulut pun jadi wangi. . Jom tingkatkan keyakinan diri anda dgn #noraessential ! . Rm85/30ml Tahan 2-4bulan . . Whatsapp ke 019-4487 452 . . #pewangimulut #breathspray #noraessential #noraessentialmurah #mulutberbau #breathsprayhalal #breathspray #mouthspray #pewangimuluthalal #spraypewangimulut #noraessential #mahn #perfumemulut #pewangimulut #penyegarmulut #perfumemulutwangi #breathspray #mulutwangi #PerfumeMulutViral #sentiasabersyukur #abpbh32

10
2 weeks ago

"Duduk jauh pun bau mulut wangi" . Dulu nak bercakap dgn orang terpaksa duduk jauh jauh, terpaksa tutup tutup mulut, terpaksa kunyah gula gula dulu, terpaksa kunyah kunyah chewing gum. . Sekarang, senang! Spray spray je hilang bau! Bukan setakat hilang bau je, mulut pun jadi wangi. . Jom tingkatkan keyakinan diri anda dgn #noraessential ! . Rm85/30ml Tahan 2-4bulan . . Whatsapp ke 019-4487 452 . . #pewangimulut #breathspray #noraessential #noraessentialmurah #mulutberbau #breathsprayhalal #breathspray #mouthspray #pewangimuluthalal #spraypewangimulut #noraessential #mahn #perfumemulut #pewangimulut #penyegarmulut #perfumemulutwangi #breathspray #mulutwangi #PerfumeMulutViral #sentiasabersyukur #abpbh32

10
2 weeks ago

Menu Carca Marba Je Hari Ni. Ada Kentang Goreng Bersama Ikan Bilis Jepun Dan Cili Api. Ada Seketul Ikan Jenahak Masak 3 Rasa Menggunakan Sos 3 Rasa @mahsurimy. • Pastu Goreng Pucuk Ranti/Meranti. Hubby Kate Jangan Sebut Pucuk Meranti. Meranti Tu Pokok. Namanya Ranti Sahaja. Entah Ler 😆 • Pastu Ada Sup Ayam Kampung, MIL Bekalkan Ahad Lepas 💚 • • • Makan Malam 26|09|19 #kakmaszmasak

5111
2 weeks ago

Ajak mkn lauk ni je..sudi tak..😄 Credit : Norma Zainal #mahn . Jom follow @bawangchannel

62932
2 weeks ago

Nak lagi resepi? Follow @resepimudahmy Resepi Kuih Nona Manis Bandung @travel_physio Bahan A: 1 cawan tepung gandum 1 cawan santan 1/2 cawan gula pasir 1 bj telur gred A 1. Pukul telur hingga kembang 2. Masukkan dalam blender bersama santan, gula dan tepung gandum. Blend hingga sebati. Ketepikan. Bahan B: 1/4 cawan tepung jagung 1/2 cawan Saji krimer manis Bandung 1/2 cawan santan 2 sudu makan gula pasir secubit garam 2 titik pewarna pink 1. Satukan semua bahan, kacau rata guna whisk. 2. Masak atas api perlahan sambil dikacau sehingga agak pekat. Biarkan hingga suam. 3. Tuang bahan A tadi ke dalam periuk berisi bahan B dan kacau sebati. 4. Tuang kembali ke dalam blender dan blend sebati. 5. Tuang adunan ke dalam jag kecil atau botol sos bermuncung. Bahan C: 2 cawan santan pekat 2 sudu makan tepung gandum 1 sudu makan gula pasir secubit garam 1. Campur rata semua bahan dan tapiskan. 2. Masak atas api perlahan sehingga mendidih dan agak-agak likat sedikit. 3. Tutup api. Terus tuang adunan ke dalam botol sos kecil. Cara Buat: 1. Sapu acuan kuih lompang dengan minyak. Tuang adunan perisa Bandung 3/4 acuan. Kemudian picitkan adunan putih di tengah acuan. 2. Panaskan pengukus sehingga air mendidih. Kukus selama 10 minit. 3. Tunggu hingga kuih sejuk kemudian cungkil kuih guna lidi untuk keluarkan dari acuan. Resepi Oleh: Eka Zahra LIKE & SHARE FOLLOW INSTAGRAM @resepiorangkita . #instaselfie #sedap #instapic #ibu #catsofinstagram #viral #resepi #resepimudah #seafood #delicious #cake #instagram #cooking #malaysia #western #foodporn #instagood #instashare #foodreview #cuisine #instaseleb #mahn #foodrecipes #breakfast #resepi #sedap #sayangketatsendatpadat #resepi_ala_kampung #resepisedap #resepiorangkita . Jangan lupa follow @resepiorangkita

2452
2 weeks ago

🦐UDANG SAMBAL MERAH WARUNG MAKAN IPOH🦐 . Bismillahirrahmanirrahim . Zaman sekarang ni semua nak masak tu menjimatkan masa, mudah & sedap kan....especially yang bekerja ni 😁 . mujur la ada sambal merah yang sedap dari @warungmakanipoh memang berbaloi-baloi yg penting sedap 😍👍 . nak makan sambal camtu terus pun boleh..nak masak pun boleh..ikut citarasa masing2 😍😍👍 . AJOMM BELI SAMBAL SEDAP KAT @warungmakanipoh . NAK ORDER WASAP NO : +6011-11211898 (011-11211898) . Resepi&Video masak sila klik #udangsambalmerahDSO . #260919 #sayamasak #udang #sambaludang #dinner #sayamasakstylesaya #sedap #resepikampung #sedapgiler #sedapsangat #jommakan #jommasak #kakimakan #kongsiresepi #videomasak #foodpornmalaysia #foodphotography #alhamdulillah #syukur #majalahrasa #rasashare #instafood #igfood #instaphotoworld #masakankampung #makanmakan #masakmasak #mahn #dapursunfloweroct

34214
2 weeks ago

🦐UDANG SAMBAL MERAH WARUNG MAKAN IPOH🦐 . Bismillahirrahmanirrahim . Zaman sekarang ni semua nak masak tu menjimatkan masa, mudah & sedap kan....especially yang bekerja ni 😁 . mujur la ada sambal merah yang sedap dari @warungmakanipoh memang berbaloi-baloi yg penting sedap 😍👍 . nak makan sambal camtu terus pun boleh..nak masak pun boleh..ikut citarasa masing2 😍😍👍 . AJOMM BELI SAMBAL SEDAP KAT @warungmakanipoh . NAK ORDER WASAP NO : +6011-11211898 (011-11211898) . Resepi&Video masak sila klik #udangsambalmerahDSO . #260919 #sayamasak #udang #sambaludang #dinner #sayamasakstylesaya #sedap #resepikampung #sedapgiler #sedapsangat #jommakan #jommasak #kakimakan #kongsiresepi #videomasak #foodpornmalaysia #foodphotography #alhamdulillah #syukur #majalahrasa #rasashare #instafood #igfood #instaphotoworld #masakankampung #makanmakan #masakmasak #mahn #dapursunfloweroct

24845